Gezonder Leven
kan eenvoudig 

Kleine veranderingen dragen
bij aan een goede weerstand!

Wat past bij jou?

Een half uurtje wandelen per dag, op 1 been tandenpoetsen of koken met meer groente; wat past bij jou? Kleine veranderingen in je leefstijl dragen bij aan een goede weerstand. Al binnen een paar weken kunnen ze effect hebben. En als je gezonder leeft, zit je vaak lekkerder in je vel: je voelt je energieker.

Met een goede weerstand word je minder snel ziek van bacteriën en virussen, zoals corona. En als je toch ziek wordt, heb je vaak minder klachten. Bovendien verklein je met een gezonde leefstijl de kans op aandoeningen, zoals kanker en hart- en vaatziekten.

Gezonder leven is makkelijker dan je denkt. Helemaal als je keuzes maakt die bij jouw leven passen. Want als iets bij jou past, hou je het veel langer vol. Ontdek hieronder wat bij jou past en word fit op jouw manier.

Zo begin je met een gezondere leefstijl

→ Meer bewegen

Meer bewegen is gezond. Je voelt je fitter, je slaapt beter en het verbetert je conditie. Het verlaagt ook het risico op ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziektes en klachten die bij een depressie horen.

Maar hoe zorg je voor meer beweging in je dag? Leg de lat niet meteen te hoog. Je hebt het vast wel eens gemerkt: als je iets kiest dat bij je past en dat je leuk vindt, dan houd je het langer vol. Heb je al eens aan een van deze mogelijkheden gedacht?

Beweegtips voor in en om je huis

Kies minstens één vast moment per dag waarop jij wilt bewegen. Voor de één werkt het goed om direct na het opstaan te bewegen. Een ander doet het liever tijdens de lunchpauze of juist voor het avondeten.

Doe eens mee met het televisieprogramma van Omroep Max ‘Nederland in Beweging’ op NPO 1 om 09:15 uur. Of maak elke dag een korte wandeling. Alleen, of samen met iemand in de buurt

Extra steuntje in de rug nodig? Een wandelapp zoals Ommetje of de app SamenGezond  kunnen je helpen.

Op Alles over Sport vind je tips en inspiratie over sport en bewegen in en om je huis. Voor alle leeftijden.

Bewegen met een ziekte of een beperking

Heb je een chronische ziekte? Bijvoorbeeld diabetes of reuma? Op Sportzorg vind je oefeningen en sportadvies die passen bij wat je wél kunt!

Op Uniek Sporten vind je tips en voorbeelden over bewegen en sporten voor mensen met een beperking.

Twijfel je of je met jouw ziekte, beperking of medicijnen kunt bewegen? Vraag het dan aan je arts. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Bewegen in de buurt

Veel gemeenten hebben activiteiten waarbij mensen gezellig samen kunnen bewegen. Voor verschillende niveaus. Dat organiseert de buurtsportcoach vaak. Bijvoorbeeld een wandeling voor 55-plussers. Of nordic walking. Vraag bij je gemeente naar het aanbod in jouw buurt.

Tips voor zittend werk

Zorg ervoor dat je tijdens je werk af en toe kunt bewegen: loop terwijl je belt, wissel staan en zitten achter je bureau af en doe een oefening tussendoor.

Op Zet ook de Stap vind je ideeën en instructies voor beweging tijdens je werkdag.

Werk je thuis? Zet geen thermoskan op je bureau, maar loop voor een vers kopje thee of koffie heen en weer naar de keuken. Heb je een trap in je huis? Neem die een paar keer extra.

Tijdens het thuiswerken kun je in de pauzes ook wat klusjes in huis doen. Stofzuigen, ramen lappen en in de tuin werken zijn handige beweegmomenten. En moet je boodschappen doen: pak dan zoveel mogelijk de fiets of loop naar de winkel.

 

Meer tips om meer te bewegen

Loop een rondje in de avond

Elke beweging telt! En daarvoor hoef je niet meteen te sporten. Regelmatig met een redelijk tempo wandelen of fietsen werkt ook. Je hartslag wordt hoger en je ademhaling sneller, terwijl je nog een gesprek kan voeren. Meer bewegen is gezond. Je voelt je fitter, slaapt beter en verbetert je conditie.

Doe je werkoverleg lopend

Je onderbreekt het zitten en je beweegt meer. Als als je meer beweegt voel je je fitter, slaap je beter en verbeter je jeconditie.

Fiets eens lekker naar het bos toe

Fietsen is goed voor meer beweging! En daarvoor hoef je niet meteen te sporten. Regelmatig met een redelijk tempo fietsen werkt ook. Meer bewegen is gezond. Je voelt je fitter, slaapt beter en verbetert je conditie.

Zak een paar keer door je knieën

Zo houd je je spieren sterk. En een goede oefening voor je balans. Het advies is om twee keer per week bot- en spierversterkende oefeningen te doen.

Poets op 1 been je tanden

Het is de bedoeling dat je je evenwicht bewaart. Een goede oefening voor je balans. Zeker als je ouder wordt. In de ochtend op het ene been, in de avond op het andere.

Parkeer je auto een straat verder

Als je het laatste stukje loopt, breng je meer beweging in je dag. En meer bewegen draagt bij aan een goede weerstand.

Stap een keer een halte eerder uit

Op deze manier breng je meer beweging in je dag. En meer bewegen draagt bij aan een goede weerstand.

Neem de tuin eens onder handen

Tuinieren is een prima vorm van bewegen. En meer beweging in je dag is gezond! Je voelt je fitter, slaapt beter en verbetert je conditie.

→ Gezond eten en drinken

Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft. De belangrijkste adviezen zijn: kies voor verschillende soorten groente, fruit en volkoren producten en drink voldoende. Dat kan kraanwater zijn, maar ook thee of koffie zonder suiker.

Zet kleine stappen

Wil je gezonder gaan eten? Zet kleine stappen en wees lief voor jezelf. Zo houd je het makkelijker vol.

Drink bijvoorbeeld water in plaats van fris en vruchtensap. Want daar zit veel suiker in. En neem kleinere porties. Houd koek en snoepjes uit het zicht, bijvoorbeeld door het in de kast te leggen in plaats van op het aanrecht. En zorg dat groenten en fruit daar juist wel liggen. Dan maak je eerder een gezonde keuze! Vaste eetmomenten geven structuur aan je dag.

Het Voedingscentrum heeft meer tips om te beginnen met gezonder eten. Wil je weten wat gezond eten eigenlijk is? En hoe jij een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten? Kijk dan op de Schijf van Vijf.

Pas op met alcohol

Alcohol is niet goed voor je gezondheid. Als je regelmatig drinkt, kan dat leiden tot ziektes, zoals verschillende soorten kanker, een hartaanval of suikerziekte. Zonder alcohol ben je vaak scherper, slaap je beter en voel je je fitter.

Vind je het moeilijk om minder te drinken? Denk dan aan:

  • Een rondje overslaan, of een hele avond of week geen alcohol drinken. Zeg gewoon dat je Dranquilo doet en doe rustig aan met alcohol wanneer jij wilt. Op Dranquilo vind je meer informatie over minder alcohol drinken.
  • Drink als je dorst hebt geen alcohol. Van alcohol (ook van bier!) krijg je juist meer dorst.
  • Drink na een glas alcohol een glas water.
  • Probeer je alcoholgebruik een maand op pauze te zetten. Alleen of samen met vrienden. Op ikpas.nl lees je over de voordelen en hoe je deze uitdaging aangaat.

Andere tips en hulpmiddelen om minder te drinken vind je op alcoholinfo.nl

Handige apps

Wil je gezonder eten? Het Voedingscentrum heeft een aantal handige apps.

Wil je weten of een product gezond is? Scan met de app ‘Kies ik Gezond’ de streepjescode en lees of het product gezond is. De app stelt een alternatief voor als een product niet gezond is.

Met de app ‘Mijn eetmeter’ houd je online een eetdagboek bij. Je kunt dan zien of je elke dag genoeg vitamines, mineralen en energie binnenkrijgt. En je krijgt advies op maat.

De ‘Receptenapp Slim Koken’ biedt naast veel lekkere, gezonde en makkelijke recepten, ook hulp tijdens het koken, kopen en bewaren van je boodschappen.

 

Meer tips om gezonder te eten en drinken

Ruil die cola in voor water

Zo krijg je makkelijk minder suiker binnen.1,5-2 liter vocht per dag drinken is goed voor je vochtbalans. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft. 

Zet een kan water op tafel

Zo vergeet je minder snel om voldoende te drinken. 1,5-2 liter vocht per dag drinken is goed voor je vochtbalans. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Vul de snoeppot met wat noten

Zo kom je minder in de verleiding om te snoepen. En dagelijks een handje ongezouten noten is goed voor je hart en bloedvaten. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Maak vandaag een vaste visdag

1 keer per week (vette) vis eten is goed voor je hart- en bloedvaten. Vette vis bevat goede vetzuren. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Neem een appel als je trek hebt

In appels zitten vezels en dat is goed voor je darmen. Twee stuks fruit per dag is goed voor de gezondheid. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Neem rauwkost als tussendoortje

Zo krijg je meer groente binnen. En elke dag 250 gram groente eten is goed voor je lijf. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Koop alleen wat op je boodschappenlijstje staat

Zo kom je minder in de verleiding om snacks en snoep te kopen. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

Kies eens voor volkorenbrood

Volkorenbrood bevat meer vezels. Vezels dragen bij aan een goede spijsvertering. Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, ondersteun je je weerstand. Je krijgt dan alle voedingsstoffen binnen die je lijf nodig heeft.

→ Ontspannen

Als je goed slaapt en voldoende ontspant, voel je je fitter. Maar ontspannen is niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als je last hebt van stress of angst, door problemen thuis of op werk. Het is dan extra belangrijk om toch rust te pakken. Zo krijg je energie om door te gaan en kan je lichaam beter omgaan met stress.

Tips om te ontspannen

Ontspannen lukt het beste als je momenten kiest in je dag waarop je niet bezig hoeft te zijn met de dagelijkse taken of problemen. Iedereen heeft zijn eigen manier om te ontspannen. Wat voor jou kan werken:

  • Plan tijd voor jezelf.
  • Wees aardig voor jezelf. Luister een rustig muziekje of neem een warme douche.
  • Ga vroeg naar bed als je moe bent. Uitgerust krijg je veel meer voor elkaar.
  • Doe leuke dingen met vrienden.
  • Neem de tijd om rustig te eten.
  • Ga naar buiten. En het liefst de natuur in.
  • Probeer meer te bewegen.
  • Maak tijd voor ontspanningsoefeningen. Mediteren, mindfulness of stoelyoga kan dan een idee zijn. Bekijk een video met uitleg over Stoelyoga op YouTube.

Tips om beter te slapen

Slapen is nodig om je lichaam en geest tot rust te laten komen. Probeer 8 uur per nacht te slapen. Dan kun je weer met nieuwe energie aan je dag beginnen. Wat helpt:

  • Zorg voor een koele en donkere slaapkamer.
  • Drink geen cafeïne of alcohol voor het slapen gaan.
  • Zorg voor een regelmatig slaappatroon.
  • Zet 2 uur voor het slapen gaan alle beeldschermen uit.

Op www.snelbeterinjevel.nl kun je direct aan de slag met slaap-, pieker en stressklachten.
Op mentaalvitaal.nl vind je alle informatie en adviezen over je mentale gezondheid.

Praten helpt

Heb je moeite met ontspannen? Bijvoorbeeld omdat je je zorgen maakt? Over je zorgen praten met mensen die je vertrouwt, kan helpen. Bijvoorbeeld met een vriend, collega of familielid. Misschien vind je het moeilijk om over je zorgen of klachten te praten. Maar hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Het kan je veel opluchting geven.

Een beetje spanning is normaal. Maar als je klachten aanhouden, kan er ook meer aan de hand zijn. Ga dan naar je huisarts of neem (anoniem) contact op met de hulplijn van MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen.

Op Hey het is oké vind je meer informatie over psychische aandoeningen en tips om erover te praten.

 

Meer tips om te ontspannen

Ga eens een uurtje eerder slapen

Als je hard werkt of gestrest bent, is het belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen.

Neem geen koffie voor het slapen

Koffie in de avond kan de nachtrust verstoren. Om je fit te voelen is het belangrijk om goed te slapen.

Neem eens tijd om een boek te lezen

Lezen is een goede manier om te ontspannen en vermindert stress. Als je hard werkt of gestrest bent, is het belangrijk om voldoende te ontspannen.

Sta elke dag op tijd op

Tijdens de eerste uren van de dag ben je het meest productief, je geheugen is fris en je bent uitgerust. Als je hard werkt of gestrest bent, is het belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen.

Ga offline, ruim voor je naar bed gaat

Kijken op een beeldscherm (televisie, tablet, computer of mobiel) voordat je naar bed gaat kan je nachtrust verstoren.  Als je hard werkt of gestrest bent, is het belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen.

Neem een rustdag als dat kan

Rust en andere vormen van ontspanning heb je nodig om goed te functioneren. Als je hard werkt of gestrest bent, is het belangrijk om voldoende te slapen en te ontspannen.

→ Sociaal contact

Als je denkt aan het verbeteren van je weerstand, denk je vast eerst aan: meer bewegen en gezond eten. Maar sociaal contact speelt ook een belangrijke rol in onze gezondheid. Sociaal zijn zit in de natuur van de mens. En misschien voel jij in deze coronatijd ook, hoe belangrijk contact met mensen om je heen eigenlijk is.

Eenzaamheid

Wie minder contact heeft met anderen dan hij of zij zou willen, kan zich eenzaam voelen. Ook kun je een hechte, emotionele band met iemand missen. Als je last hebt van eenzaamheid, heb je een leeg en ontevreden gevoel. Het kan zelfs leiden tot psychische en lichamelijke klachten.

tips:

Het is belangrijk dat je contact hebt en houdt met anderen. Het draagt bij aan je weerstand en daarmee aan je gezondheid. Ideeën om je sociale contacten te vergroten:

  • Maak een lijstje van oude bekenden die je lang niet meer gesproken hebt. Misschien kun je een van hen bellen of mailen.
  • Zijn er mensen met wie je niet zo vaak contact hebt, die je best vaker zou willen zien of spreken? Misschien kun je elkaar dan beter leren kennen. Stel die persoon eens de vraag waar zij of de laatste tijd mee bezig is, of aan denkt. En vertel wat jou bezighoudt.
  • Wil je het gevoel hebben dat je nuttig bent? Of iets voor iemand betekent? Misschien kun je vrijwilligerswerk doen in een buurthuis, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie. In veel gemeenten zijn er activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Vraag bij een welzijnsorganisatie in jouw buurt of bij je gemeente welke activiteiten er zijn in jouw buurt.

Op eenzaam.nl vind je meer over eenzaamheid. Zoals extra tips en ervaringsverhalen.

→ Niet roken

Niet roken is ook een goede stap op weg naar een gezonder leven. Niet-rokers hebben meer zuurstof in het bloed dan rokers. Ook rokers die pas net gestopt zijn, merken al dat hun conditie verbetert.

Voordelen voor je gezondheid

Door te stoppen met roken kies je voor een leven met een betere gezondheid, minder stress, een betere conditie, een mooiere huid, een schoner gebit, en je krijgt een mentale boost.

Hulp bij stoppen

Veel mensen willen wel stoppen met roken, maar vinden het moeilijk om dat ook echt te doen. Op PUUR rookvrij helpen we je op weg. Zo ontdek je alle voordelen, welke ontwenningsverschijnselen je kunt verwachten en hoe je rookvrij kunt worden op jouw manier.

Ook steunt de overheid initiatieven om te stoppen met roken. Een voorbeeld is de website ikstopnu.nl. Daar vind je praktische tips, informatie en advies om te stoppen met roken en gestopt te blijven.

Heb je vragen over stoppen met roken en wil je liever iemand persoonlijk spreken? Dan kun je chatten via ikstopnu.nl/chat of bellen met de gratis Stoplijn: 0800-1995.

Stoppen met roken via je zorgverzekering

De basisverzekering vergoedt in veel gevallen hulp bij stoppen met roken. Het gaat om methoden zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. Je hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met bijvoorbeeld je huisarts als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding.

→ Hulp nodig?

Het is fijn om je fit te voelen. Misschien moet je daar gewoonten voor aanpassen. Maar soms zijn tips en adviezen niet voldoende. Dan werken ze niet voor jou. Zeker als je andere problemen aan je hoofd hebt. Stress over werk of geld, je gezondheid of die van familie of vrienden.

Herken je dit? Praat erover met je huisarts. Of de praktijkondersteuner. Samen kun je kijken wat je nodig hebt. En welke hulp bij je past. Voor een bezoek aan de huisarts betaal je geen eigen risico.

Wil je eerst kijken of kleine veranderingen in gewoonten jou kunnen helpen? Ontdek hier welke manier om fitter te worden bij jou past.

Hulp bij overgewicht

Heb je (veel) overgewicht? En wil je daar iets aan doen? Bespreek eens met je huisarts welke hulp voor jou geschikt is. Misschien kun je meedoen aan een leefstijlprogramma. Ook wel GLI-programma genoemd. Een GLI-programma duurt 2 jaar. In het eerste jaar leer je jouw leefstijl te veranderen. In het tweede jaar leer je die veranderingen vol te houden.

Je krijgt hulp van een leefstijlcoach, diëtiste, fysiotherapeut en/of oefentherapeut. En je leert hoe je:

  • gezonder kunt eten
  • meer kunt bewegen
  • beter kunt slapen en ontspannen
  • deze nieuwe gewoonten volhoudt

Als je meedoet heb je grote kans dat je afvalt, je beter voelt, gezonder wordt én blijft. Je krijgt de hulp 2 jaar lang.

Hoe kun je meedoen?

Je huisarts of specialist kan je een verwijsbrief geven. Je kunt in twee gevallen meedoen:

1. Je bent te zwaar: je BMI is 25 of hoger. Kijk hier wat je BMI is.
Daarbij heeft u ook een van deze problemen:

  • een verhoogde kans op hart- en vaatziekten
  • een verhoogde kans op diabetes
  • diabetes
  • artrose
  • slaapapneu

2. Je bent veel te zwaar: je BMI is 30 of hoger. Kijk hier wat je BMI is.

Het is ook belangrijk dat je zelf graag wilt meedoen.

Wat kost het?

Het GLI-programma wordt vergoed door de basisverzekering. Je betaalt geen eigen risico. In sommige gemeentes moet je wel betalen voor de sportvoorziening.

Meer informatie over GLI-programma kijk op thuisarts.nl.

Hulp als je langere tijd gespannen bent

Een beetje spanning is normaal. Een keer hoofdpijn hebben, wakker liggen en af en toe flink moe zijn is niet ongewoon of ongezond. Maar als je klachten houdt, kan er meer aan de hand zijn. Ga dan naar je huisarts of neem (anoniem) contact op met de hulplijn van MIND Korrelatie. Je kunt bellen, chatten, Whatsappen of mailen.

Op heyhetisoke.nl vind je meer informatie over psychische klachten en tips om erover te praten.

Hulp bij het stoppen met roken

De basisverzekering vergoedt in veel gevallen hulp bij het stoppen met roken. Het gaat om methoden zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. Je hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen.

Informatie over vergoedingen: Stoppen met roken Vergoeding – Zorgverzekeraars betalen de hulp.

Nicotinepleisters, nicotinekauwgom of medicijnen op recept worden alleen vergoed in combinatie met begeleiding. Neem daarom eerst contact op met je huisarts als je in aanmerking wilt komen voor een vergoeding.

Hulp bij alcoholverslaving

Als je regelmatig alcohol drinkt, kun je er verslaafd aan raken. Je bent er dan afhankelijk van, je kunt niet meer zonder. ‘Willen’ drinken verandert dan in ‘moeten’ drinken. Maak je je hier zorgen over? Je kunt anoniem vragen stellen aan medewerkers van de Alcohol Infolijn. Je kunt zelf kiezen of je liever mailt, chat of belt.

Kijk hier voor mogelijkheden voor professionele hulp.